Ako pripraviť klíčky

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako pripraviť klíčky

Jedno z najznámejších jedál zo studenej kuchyne sú klíčky. Vyklíčiť môžete nechať prakticky všetko. V tomto článku Vám ukážem, ako si môžete vyklíčiť pšenicu a šošovicu. Každý by si mal nechať vyklíčiť druh semena, podľa svojej chuti. Nepoužívam na to žiadne špeciálne nádoby, iba dve sedemdecové zaváraninové fľaše a obyčajnú vodu zo studne. Najlepšie to uvidíte na obrázkoch.

1) deň

Nasypem primerane množstvo semien do fliaš a zalejem vodou asi dva, tri cm nad hladinu semien. Nechávam to tam jeden celý deň, alebo aspoň celú noc, keď to nasypem večer.

   

2) deň

Vylejem vodu a premyjem ich, aby som odtiaľ dostal všetky nečistoty a pachute z kvasenia. Šošovicu ani netreba premývať, ostáva pomerne čistá. Záleží na každom, ako si to urobí. Semená sú už nasiaknuté vodou, ale ešte neklíčia, musíte odtiaľ vyliať vodu.

    

                                                      

3) deň

Semená riadne pretrasiem, aby rovnomerne vyklíčili. Teraz sú tam už semená bez vody, ale trochu vody tam aj tak vždy po vyliatí ostane (druhý deň). Čiže to je prvý deň viditeľného klíčenia.

4) deň

Semená znovu pretrasiem, a nechám v pokoji. Premývať treba hlavne pšenicu, hodne kvasí. Fľaše nemusia byť sterilné, alebo extra umyté, určite všetko vyklíči, len to bude viac kvasiť.

   

5) deň

Ja už takto vyklíčené semená konzumujem, alebo ich pridávam do iných jedál. Na studeno to môžete zmiešať so slnečnicovým olejom, šalátom a pod. Alebo to môžete kľudne dať ako prísadu do varenej kaše, je toho viac.

      

 

 



Klíčky | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014